Представяйки принципа на капана за мазнини за канализация, можем да вземем предвид неговите характеристики. Най-важните показатели, определящи ефективността на това оборудване, са мощността и производителността. Ако производителността на устройството варира от 0,1 до 2 л / сек., тогава такова оборудване е подходящо само за домашна употреба. Всички устройства с по-висока мощност се считат за индустриални.

Добрите сепаратори на мазнини ви позволяват да пречиствате отпадните води от мазнини до 20 мг /л. Във всеки случай, преди да изберете оборудване, трябва да знаете колко голям ще бъде обемът на канализацията. Производителността на устройството трябва да бъде по-висока от получената стойност.

В допълнение към описаните по-горе характеристики, има и такъв параметър като метода на почистване, който може да бъде представен в два варианта:

Ръчно почистване. Устройствата от този тип обикновено имат относително малка честотна лента и най-често се инсталират в сгради. Такива капани за мазнини са разположени на места с лесен достъп и се почистват с помощта на подръчни средства.

Механизирано почистване. Този метод на почистване се използва в промишлени маслени капани, предназначени за преработка на големи обеми отпадни води. В този случай почистващият елемент може да бъде помпи или специализиран транспорт. По правило устройствата с механизирано почистване са оборудвани с различни автомати и сензори, уведомяващи оператора за необходимостта от редовно почистване.

Монтиране на маслени капани

Има няколко технологии за инсталиране на капани за мазнини. Разликите в тези технологии обаче са свързани най-вече с особеностите на работните условия във всеки конкретен случай. Освен това има някои разлики в монтажа на различни видове маслени капани. Струва си да разгледаме няколко примера, за да разберем за какво става въпрос.

Външна инсталация

За да монтирате правилно уловителя за мазнини за външни канализации, ще трябва да положите много усилия. Разбира се, всички проблеми могат да бъдат избегнати чрез използване на услугите на опитни специалисти.

Преди да инсталирате капана за мазнини, трябва да извършите няколко подготвителни действия:

Първата стъпка е да намерите място, подходящо за местоположението на разделителя. В процеса на избора си струва да се започне от характеристиките на сайта и необходимостта да се извърши всякаква работа по-късно.

Следващата стъпка е да определите размерите на ямата за раздела за оборудване. Дълбочината на ямата се изчислява така, че горната част на капана за мазнини (където се намира капакът) стърчи на около 4 см от земята.

След това трябва да направите изкопаването на ямата с избрания размер. В долната част на ямата се оформя твърд кофраж, който впоследствие се запълва с пясъчно-циментов състав (за пясъчна почва и глинеста течност може да се използва съотношение 1: 5).

Остава да изчакаме, докато разтворът се втвърди напълно. Обикновено отнема най-малко две седмици.

След като приключите с подготовката, можете да извършите инсталирането на оборудване за разделяне, което включва следните операции:

На подготвената площадка е монтирано тялото на мазноуловителя. За фиксиране на устройството са използвани бримки, които трябва да бъдат положени в бетона по време на изливането.

По периметъра на устройството трябва да инсталирате стени от шперплат. Ролята на тези стени е да предотвратяват проливането на почвата по време на работа на устройството. Ако регионът, в който е монтирано оборудването, се различава в суров студен климат, тогава масленият капан трябва също да бъде покрит с топлоизолационен слой. Като топлоизолационен материал е най-добре да използвате минерална вата или пяна.

Следващият етап е да се свържете с комуникациите, така че принципът на работа на масления уловител да се прояви на практика. Изходът е свързан към канализацията, а входът е свързан към канализацията. Всички фуги задължително се обработват уплътнител, за да се създаде твърда структура. Кухината между тялото на устройството и краищата на ямата е изпълнена с почва. Търсенето на тази нова почва не е необходимо – най-добре е да използвате тази, която преди е била в подготвената яма.

Последният етап е инсталирането на фуния щранг, необходим за изхвърляне на газове, натрупващи се в канализацията. Изберете диаметър на тръбата и техният брой е необходим в зависимост от товара, който пада върху канализацията.