zapushena trabaПластмасовите тръби са особено популярни при изграждането на частни или жилищни сгради. Те имат редица безспорни предимства пред моделите от чугун. Практически всички методи са подходящи за тяхното почистване.

Отлично химическо почистване помага на пластмасовите тръби. За разлика от чугуна, пластмасата не се влияе от активните съединения.

Химическото почистване на тръбите се извършва, както следва:

Почистващият препарат се излива в дренажния отвор. Като правило използва кристална сода каустик.

След това е необходимо да се налива 250-300 мл гореща вода в отвора. Реакцията на прах и вода протича много бързо, така че е по-добре да се пази от нея.

30-40 минути след употреба, канализационната система трябва да се изплакне с гореща вода.

Гел за премахване на блокирането на канализационните води със собствените си ръце е един от най-ефективните химикали. Той се справя с мастни натрупвания, остатъци от храна, коса и тъкани, остатъци от тоалетна хартия, които най-често замърсяват пластмасовите работи.
Почистете пластмасовата канализация с кабел. Все пак трябва да използвате само кабели с пластмасово покритие, за да не повредите стените на тръбите.

Хидродинамичен метод за почистване на канализационните води

Хидродинамичното почистване се извършва с помощта на специални помпи и хидродинамични машини, които създават струя под високо налягане, която изчиства запушвания. Ефективното използване на хидродинамичния метод става за тръби с диаметър от 50 до 300 мм.

Това почистване се извършва, както следва:

Помпата е монтирана преди канализацията, маркучът за подаване на вода е свързан с миксер или с водопроводния кран.

Изходният маркуч с дюзата се вкарва в отвора на канализацията.

След това помпата се стартира и системата се промива за няколко минути.

Хидродинамичният метод може да стане неефективен в премахването на сложни блокажи. Дори и високото налягане не може да пробие блок от твърда тъкан (например, ако плат  е паднал в тоалетната). В този случай водата, която се блъска в корка, може да се върне обратно. В този случай е по-добре да използвате кабел.

Оборудване за почистване на отпадъчни води

Главно за почистване на канализацията със собствените си ръце използвайте кабели. Този елемент може да бъде направен самостоятелно.

За това ви е необходимо:

  • Стоманена пружина или въже с диаметър 8 мм.
  • Стоманена тръба с вътрешен диаметър 9 мм.
  • Болт стомана M8.

Процедура по инсталиране:

На първо място, отрязана е една малка част от тръбата, в единия край на която е поставен и натиснат краят на кабела.

Освен това, главата се изрязва от болта и с режещата страна се вкарва в същата тръба и се притиска. На тази резба ще бъдат завинтени различни дюзи, които също се произвеждат за 8 мм  резби.

Зигзаговата дръжка е монтирана на гърба на кабела, за да е удобно да се завърти кабела.