камион за отпушване на каналиПоради запушване на канализационната система може да възникне ситуация, когато цялото му съдържание започне да се движи по тръби в обратен ред, изливайки се от водопроводни тела. Този проблем често възниква в апартаменти на първите етажи на високи сгради. В частна къща това е възможно в случай на преливане на кладенец.

Какво представлява възвратният клапан, използван за: предназначение на устройството

Преди да разгледаме предназначението на клапана, е необходимо да разберем как работи канализацията. Системата, състояща се от тръбопроводи, работи на принципа на комуникация на съдове. Когато се появи блокиране в един от секциите, канализационните тръби търсят изходи. Фекалиите по тръбопроводите ще се издигат и ще изтекат от водопроводни тела, създавайки неприятни условия за жителите на апартамент или къща.

За да се премахне тази ситуация, е монтиран канален, контролен клапан. Основната му цел е да блокира обратното движение на отпадните води през тръбопровода в случай на запушване в системата. Това се случва в хоризонтални тръби, които са в мазето. Отпадните води започват да се движат нагоре в търсене на достъпна точка за изтичане. Клапанът затваря празнината в тръбите.

Устройствата се монтират главно по завоите за свързване на водопроводните тела на първия и втория етаж на всяка многоетажна сграда. Такава двойна мярка е просто необходима, тъй като отводнителите, не намирането на изход на първия етаж, ще се издигнат до втория. Отпадните води не достигат над това ниво. Изтичането вече ще може да се прокара през корка и да се движи свободно по тръбата за канализация.

Въпреки това, в случай на силно запушване на мрежата с чужди предмети, понякога възникват ситуации, когато фекалната вода може да се изпуска от водопроводни тела, разположени на по-високите етажи, което зависи от мястото, където се образува запушването.

В частна къща, която е свързана към централната мрежа, обратният клапан е монтиран от вътрешната страна на канализацията много преди изпускането. Това устройство трябва да бъде инсталирано и за автономни дренажни системи, където изтичането се натрупва в канализационната яма.

Устройството и принципът на работа на възвратния клапан

Възвратният клапан има шестстранен корпус, в който вътрешната кухина е разделена на няколко отделения: приемна зона, запушваща система, заключващ елемент с функция на ревизионния прозорец и изходна част.

Приемното отделение е разположено пред заключващия елемент. Той свързва входа към канализационната тръба. Ограничителят осигурява свободно движение на фекални отпадни води изключително в една посока. В случай на обратното им движение този елемент затваря клапана.

Изходната зона допринася за безпрепятственото движение на потока от ограничителното отделение. Това е свързващото звено между устройството и изпускателната линия.

Как работи възвратен клапан за канализация?

Принципът на работа на устройството се основава на прекратяване на обратния поток на отпадъчната маса чрез припокриване на напречното сечение на тръбата с помощта на затваряне. Това се случва, когато свободното движение на течност по канализационната тръба спре. По това време налягането във входните и изходните дюзи се изравнява. Заключващият елемент под действието на гравитацията блокира секцията, затваряйки клапана.

Обратният клапан може да се управлява автоматично или механично. Номиналният диаметър на произведените устройства на свързващи тръби от 50-300 мм. Вентилът, в зависимост от дизайна, може да бъде монтиран вертикално или хоризонтално на тръбата. В същото време той може да бъде монтиран на обща канализация или на изхода на всеки санитарен възел.