В ежедневието се използват  маслоуловители, които напълно съвпадат с предназначението на индустриалните продукти. Принципът на работа на маслоуловителя за канализация осигурява надеждна защита на канализационния тръбопровод от запушвания и мастни клапани, като напълно задържа тези елементи по време на фазата на почистване.

Схемата на работа на маслоуловителя се състои от два етапа. На първо място, изтичането на битовата канализация се подава към устройството. Водата преминава етапа на първично пречистване. След това се провежда друг етап на пречистване, по време на който всички мазнини се отстраняват напълно от дренажите. В резултат на това канализацията получава пречистена вода без примеси.

Маслените капани имат редица предимства:

Херметичност. Устройството на маслоуловителя осигурява пълна херметичност и всяка възможност за попадане на чужди вещества или течности в него е изключена.

Липса на характерни миризми. Разлагането на мазнини произвежда изключително неприятна миризма. Поради стягането на капана за мазнини, миризмата не надхвърля оборудването.

Универсалност и практичност. Принципът на работа на масления уловител позволява да го използвате в почти всяка система. Освен това има редица допълнителни устройства, които могат да допълнят основното оборудване – например винаги можете да инсталирате сензор за натрупване на вредни вещества.

Лесна инсталация. Монтирането на капани за мазнини се извършва с минимален набор от инструменти и умения за инсталиране на такова оборудване.

Лесна поддръжка. Редовното почистване не изисква много усилия и оборудване – цялата работа може да се извърши независимо с помощта на налични инструменти.

Наличие. В сравнение с други видове филтри, маслените капани са много по-евтини.

Дълготрайност. Всички видове маслени капани са изработени от висококачествени материали, устойчиви на износване. Благодарение на това се постига дълъг експлоатационен живот на оборудването.

Класификация на маслените капани

Има два основни типа маслени капани:

Домакински;

Индустриален.

Първата категория устройства е подходяща за използване в частни домове, апартаментни мрежи и малки заведения за хранене. В допълнение, капана за мазнини в домашни условия е необходима за инсталиране във всеки ресторант, тъй като в процеса на миене на чинии се образува голямо количество мастни натрупвания. Почистването на такива устройства се извършва ръчно. Стандартните домакински продукти се използват в мрежи, където общият дебит на течността не надвишава 1,5 куб.м / час.

Промишленото оборудване е предназначено за монтаж в големи предприятия с обем на изпускане 2 куб.м / час. Необходимо е да се инсталира капан за мазнини, ако компанията работи с вещества, които преработват мазнини, масло или други примеси, които не са предназначени за пускане в канализацията в чистата й форма.

Следва продължение