sliderСобствениците на крайградски домакинства и вили рано или късно се сблъскват с факта, че той изисква инсталирането на пречиствателни съоръжения за изхвърляне на отпадъчни отпадъци. Има няколко варианта как да организирате преработката на битовите отпадъци без да навредите на околната среда в прилежащата зона.

Пречиствателните станции за частна къща помагат да се избегне замърсяване на подземни води и източници на питейна вода, които са кладенци и сондажи.

В случай на инсталиране на душ, кухненска мивка и необходимостта от свързване към канализацията на пералнята, устройството на лечебните структури става уместно.

Видове пречиствателни съоръжения

Има такива основни видове пречиствателни станции:

  • Помийна яма;
  • Септична яма;
  • Системи за допълнително пречистване на отпадни води;

Биологични пречиствателни станции.

Вариант първи – подреждане на изпускателна яма. Сега много собственици на жилища се отказват от този метод за отводняване и изхвърляне на отпадни води, тъй като при висока цена на работа дизайнът се характеризира с ниска ефективност, необходимост от периодично почистване и висока цена за услугите на канализационните камиони.

Освен това ще е необходимо подреждането на удобен вход за специално оборудване и спазването на санитарната зона. Става невъзможно използването на кладенци за вода и артезиански кладенци в околността.

В допълнение, недостатъците на тези ями са:

  • Наличието на неприятна миризма;
  • Опасността от наводнение по време на наводнения;

Малък капацитет.

Като резервоар за съхранение за събиране на отпадъци можете да използвате полимерни резервоари. Това е междинна опция между изпускателна яма и септична яма. Резервоар от полимерни материали, характеризиращ се с трайност, е погребан в предварително изкопана яма. На дъното му е положена бетонна основа и към нея е прикрепен резервоар.

След това тръбите се довеждат до резервоара, през който се отвежда потоци за изтичане и вентилация. Отгоре контейнерът е покрит с капак. Това ще изисква инсталиране на система за контрол над нивото на отпадъчните води. При пълнене на резервоара се използва фекална помпа за изпомпване на съдържанието.

Подобно разположение на пречиствателните съоръжения е по-добро от обичайната изкопна яма, тъй като не се наблюдава замърсяване на почвата. В допълнение, дизайнът на резервоара в някои случаи позволява по-нататъшно разширяване на системата с подреждането на септична яма.

Вариант втори – устройство за септична яма. Такива пречиствателни станции за канализация за частна къща като най-простата двустепенна септична яма се характеризират с простотата на решение и ефективността на пречистването на отпадните води. Тя се отличава с наличието на два контейнера, свързани помежду си по различни начини. Сред голям брой опции може да бъде многобройни тръби или една тръба. В продажба има много модели септични ями и всеки от тях се различава по структурно решение. Вярно е, че двустепенните автономни пречиствателни съоръжения трябва да бъдат разположени далеч от кладенеца с вода.

В първия резервоар отработената течност се утаява и става сравнително чисто бяло вещество, при условие че не се използват детергенти и агресивни вещества.

Вторият контейнер е филтър с много отвори, който е запълнен с гъба маса (глина или пяна), способна да абсорбира твърди отпадъци. В резултат на това пречистената вода, която се използва за технически нужди, например за напояване на градината и зеленчуковата градина, се изхвърля навън.

Грижата за такава многостепенна пречиствателна станция се състои в изравняване на структурата от изкривявания, дължащи се на движението на почвата.

Третият вариант е да инсталирате допълнителна система за пречистване на отпадни води. В този случай схемата на съоръженията за пречистване на отпадни води включва подреждането на филтрационни полета и кладенци. В големи площи, чиято площ е няколко хектара, собствениците могат да си позволят да оборудват зелени тревни площи – именно под тях канализацията ще се превърне в животворна влага.

Четвъртият вариант е монтаж на система за биологично пречистване. Биологичните пречиствателни станции се продават като единствен комплекс. Цената им е висока плюс при покупка ще трябва да платите за монтаж. По правило биосистемите за отпадни води функционират перфектно, подлежат на редовна поддръжка, по време на която те проверяват целостта на комплекса и заменят консумативите.

Контролирайте биологичните модулни пречиствателни станции поне веднъж годишно, докато разходите за поддръжка са доста достъпни. Системата по своите параметри е подобна на работата на компактен и високоефективен септичен резервоар.

Следва продължение