zapushena-kanalizaciaКанализацията е проблем, с който се сблъсква всеки собственик на жилище. В този случай водата може да стои в мивката и в банята. Най-често решаването на проблема включва извикване на водопроводчик, но можете да се опитате да се справите със задачата и сами.

Място на канализационни запушвания

Изборът на метод за почистване на канализационните блокажи се определя от мястото на неговото образуване. За да установите къде е проблема, трябва да редувате източването на водата от всяка точка. Застоялата вода на едно място може да означава запушен сифон или определена част от тръбата.

Застоялата вода във всички точки или преливането от едно устройство на друго означава запушен общ изход за отпадните води. В частна сграда, това се отнася за участъка от изхода до септичната яма, в един градски апартамент е до мястото до щранга или самия канализационен щранг.

По отношение на блокирането на щранга в апартаментите на многоетажна сграда, ситуацията е доста сложна. Поради запушванията, водата, която се оттича в апартаментите на горните етажи, със сигурност се излива във водопроводната инсталация на долния етаж. В този случай само професионален майстор – водопроводчик може да реши проблема, премахвайки блокирането с импровизирани средства няма да работи.

Застойната вода в мивка или вана може да означава преливане на септична яма. Ето защо, преди почистване на запушена тръба, трябва да проверите нивото в тези обекти. Ако нивото не надвишава нормата, то проблемната зона е тръби или дренажни устройства. Следователно е необходимо да се реши как да се счупи запушването на тръбата.

Запушените канали в най-добрия случай могат да означават застояла вода само в една мивка. Това често е мивката в кухнята, в редки случаи – в банята. Това е най-малката неприятност, така че премахването на запушването на канализацията също ще бъде просто:

  • Разглобете сифона.
  • Отстранете натрупаните отпадъци там.
  • Измийте вътрешните части с вода.
  • Съберете сифона в обратен ред и го поставете на място.
  •  Ако причината за застой на водата е блокиране на сифона, тогава блокирането на запушването може да се счита за пълно.

Що се отнася до анализа на сифона, ситуацията е следната:

Изключете долната част, има нормална резба.

Натрупването на мръсотия може да се види веднага, блокирането ще бъде в горната част и в отстранената част на сифона.

От всички части се отстранява мръсотията, като се обръща специално внимание на частите, останали в мивката, където по стените може да се наблюдава голямо натрупване на замърсявания. След това, когато е възможно, всички части се измиват.

Формата на сифона под банята е малко по-различна, така че анализът става малко по-сложно. След успешно отстраняване в сифона може да се намери натрупване на косми, мазнини и сапунени отлагания.

Въпреки това, проблемът как да се почисти дренажната тръба може да бъде решен по друг начин – чрез механично действие с помощта на бутало. Такова устройство за почистване на отпадъчни води е каучукова дюза на дървена или пластмасова дръжка. В този случай, основната задача за премахване на запушването може да се нарече популяризиране на щепсела по-нататък по канализационната тръба с цел пълното му изхвърляне в канализацията.

 Като допълнителна мярка се препоръчва да се измие канализационната тръба и да се източи с химически съединения, които разрушават мазнините.

Друга проблемна област може да се нарече решетка, в която се натрупват косми. Те се задържат на решетката, прилепват се към остатъците от мазнини и мръсотия, което води до запушване на водния поток. Решението на проблема в този случай е почистването на решетката и горната част на канализацията. Решетката се отстранява, натрупването на мръсотия и косата се отстранява, а вътрешността на канализацията се почиства с тънка тел с извит край. След няколко движения с тел вътре в канализацията, можете също да извадите парче мръсотия, която прилича на мръсно теглене. След отстраняване на запушванията на канализацията, дренажът и решетката се измиват добре.

Гофрираните маркучи са най-доброто място за събиране на запушвания. Поради специалната структура в тях се натрупва голямо количество боклук. В случай на застой на водата в мивката, първо проверете сифона и след това проверете гофрирането.

Почистването не е особено трудно, така че можете просто да го отстраните, почистите или изплакнете и поставете на място. Ако не искате да се забърквате с този елемент, можете да закупите нов маркуч. Смяната на гофрирането е лесна поради своя дизайн. При липса на проблеми на тези места е възможно да се говори за суверенитет за запушване на канализационната система.