запушване в банятаВсеки може да се сблъска със запушвания в тръбите, дори ако човек не изхвърля остатъците от храна и различни други предмети в тоалетната или мивката. Продължителната употреба на препарати за миене на съдове може да доведе до натрупване на мастни отлагания, които от своя страна събират малки частици върху канализацията.

Но знаете ли, че почистването на тръбите не е толкова трудно да се извърши самостоятелно, без да прибягвате до помощта на майстор?

Освен това не е нужно да купувате скъпи специални инструменти – стандартни предмети за бита и различни „съставки“, които могат да бъдат намерени в аптечка или кухненски шкаф, ще ви помогнат.

Метод номер 1. Използваме сода и сол

Използвайки обикновена сол и сода за хляб, можете качествено да почистите тръбите от мазнините, които са се залепили по стените им. За да приготвите продукта, използвайте половин чаша сол и една чаша сода. Те се смесват, пълнят се с чаша гореща вода и веднага се изсипват в тръба. Трябва да изчакате 5-10 минути, без да включвате вода.

След това трябва да заработите с малко бутало – натиснете го към отвора за източване и го издърпайте рязко към вас. Това се прави няколко пъти. След това изплакнете тръбите с гореща вода. Всички депозити се отмиват!

Метод номер 2. Използваме оцет и сода

Всеки знае, че ако излеете оцет над сода, се образува пищяща пяна. Може да помогне буквално да корозира блокирането.

За целта първо изсипете 150 г сода в отвора за оттичане, а след това 150 мл оцет. Ако е необходимо, можете да увеличите количеството на приетите съставки, но не забравяйте, че съотношението им трябва да бъде 1: 1.

След това е по-добре да затворите дренажа със запушалка, така че пяната да „работи“ само в тръбата. Оставете го за няколко минути и след това включете горещата вода – това ще помогне да се отмие запушването.

Метод номер 3. Използвайте вряла вода

Ако нито една от горните съставки нямате в дома си, можете да използвате само вряла вода. Понякога това е достатъчно, за да се елиминира малко запушване.

Не забравяйте, че използването на вряла вода е възможно, ако имате монтирани стоманени тръби. Налейте в тях около литър вода и изчакайте около половин час, след което можете да включите гореща вода за няколко минути.

Ако имате пластмасови тръби, можете да използвате вода, чиято температура не е по-висока от 60 градуса. По-добре е, ако ще се излее за няколко минути (10-20).

Метод номер 4. Използвайте лимонова киселина

Дори обикновеният лимон може да помогне да се отървете от запушването – просто изстискайте сока от него директно в отвора за оттичане и оставете за час-два. Ако искате да опростите този метод, можете просто да заспите цяла торбичка с лимонена киселина и също да изчакате малко. Това ще разяде замърсяването и евентуално от запушване няма да има следа.

Ако нито един от горните методи не ви е помогнал (което е малко вероятно), не се обаждайте веднага на водопроводчика – опитайте се да използвате различни химикали. Не забравяйте, че високото качество: много често дори най-евтините средства успешно отстраняват проблема.