zapushen sifon v baniaСлучва се жителите на многоетажна сграда да страдат от миризмата на канализация. В същото време да се отървете от проблема с освежители на въздуха е невъзможно. За да се елиминира неприятната миризма, е необходимо да се установи причината за появата му. След това вече ще бъде възможно да се вземат необходимите мерки за решаване на проблема. Често тази задача може да се управлява независимо.

Миризмата на канализация в апартамента е не само неудобна, но е и вредна за здравето. Следователно, не можете просто да ароматизирате въздуха с аерозолни кутии, но трябва незабавно да започнете да търсите причината за появата на „аромат“.

Източникът на проблема може да бъде както неизправност в системата на общата сграда, така и в окабеляването на апартамента.

В първия случай канализацията на комуналната фирма трябва да се занимава с премахването на проблемите на  общата канализация.

Фактът, че апартаментът мирише на канализация, може да се обясни много просто – неизправности в системата. Признак за проблемите с мазето е наличието на миризма в апартаментите на долните етажи и във входа. Най-честата причина е повреда на тръбата, през която канализационните канали се вливат в мазето. Запушването също може да предизвика миризма, тъй като дори централизираната канализация може да се задръсти поради неправилна употреба на водопровода

Невъзможно е да оставите всичко така, каквото е, тъй като с течение на времето в апартаментите ще има не само миризма, но и влажност. Конструкцията на къщата може да започне да се руши поради постоянното излагане на вода. Следователно аварията трябва да бъде отстранена за кратко време.

Централизираната канализация на жилищна сграда се обработва от комунални услуги – това е мястото, където проблемът трябва да бъде решен. След отстраняване на теча, мазето трябва да се проветри, за да се отстрани влагата. Понякога може да е необходимо да се инсталира вентилационен клапан за канализация.

Проблеми при окабеляването на апартаментите

Ако апартаментът мирише на канализация, тогава трябва да определите дали миризмата присъства в цялата област или само в банята.

В последния случай причината за миризмата се крие във водопроводното разположение на апартамента:

Появата на течове. Ако в банята канализацията е направена от чугунени тръби, тогава може би на някое място се е образувала пукнатина или фистула. Това увреждане може да възникне в тръби, вградени в пода или стената, така че често е трудно да се открие теч. Такива незабележими течове са възможни при наличието на пластмасови тръби.

Ако миризмата от канализацията в апартамента идва от банята или кухнята, тогава е необходимо да се проверят  мивки и други водопроводни тела за течове.

Ако не е възможно да се намери теча, тогава причината за миризмата може да е сифони. Водата трябва да присъства в коляното им. Ако устройството не се използва дълго време, течността може да изсъхне. Ако преди това е бил инсталиран щепсел за канализация за длъжници, вероятността от изсушаване се увеличава.

Честа причина за миризма на канализацията е неправилно функционираща вентилационна система. Например, ако вентилационната тръба е блокирана, работата на хидравличните брави е нарушена. Следователно при изхвърляне на значително количество вода (например по време на спускането в тоалетната) се образува вакуум, поради който водата напуска сифоните. При липса на водни тапи неприятна миризма може свободно да влезе в стаята.

Запушването на сифона също може да причини смрад. Частиците от коса, мазнини, сапун могат да се натрупват в коляното. Този боклук започва да се разлага и да мирише неприятно.