zapushen sifon v baniaРешението на проблема със запушването в банята може да е необходимо дори за подредени и прецизни собственици. За да се избегне изненада от такова естество, всеки домашен майстор трябва да има минимален работен набор от подходящи инструменти и предварително да разбере как да се справи с почистващите тръби с тяхна помощ.

Причини

Всеки собственик с течение на времето се сблъсква с необходимостта от почистване на тръбите в банята, поради образуването на запушване от наслояване на кал, състояща се от коса, вълна, парчета от парцали и други компоненти. Друго обяснение на факта, че водата е престанала да влиза в дренажния отвор, е сглобеното мастно покритие, към което особено активно се придържа домакинското замърсяване.

Определянето на мястото на сглобяване на корка, в резултат на което трябва да се реши как да се почисти запушалката в банята, е съвсем проста. За да направите това, трябва да отворите крановете в банята и в кухнята и да видите как водата върви в канализационната система.

Ако водата в една от тези точки не излиза, тогава блокирането е локално, а когато и в двете – това означава, че щрангът е блокиран и е по-добре да се обадите на водопроводчика, но можете да се справите сами с апартамента. Основното е да се следват определени правила, как да се премахне блокирането в банята и да се вземат предвид съветите на хора, които вече са срещнали подобен проблем.

Има няколко метода за почистване на тръбата за баня:

  • Топлинна – за нейното изпълнение ще се изисква гореща вода или кипяща вода;
  • Химически – извършва се с помощта на специални препарати, които могат да подкопават задръстванията;
  • Механично – е необходимо да се използва водопроводния кабел и да се отвори чашата за сифон;
  • С бутало.

Термичният метод не трябва да се използва, ако тръбите не могат да издържат на високи температури.

Водопроводчиците не винаги идват веднага след обажданията, понякога трябва да чакат няколко часа. По това време, поради факта, че ваната е запушена, не може да я използвате.

Използване на бутало за отстраняване на запушвания

Всяко домакинство трябва винаги да има под ръка оборудване, което позволява бързо отстраняване на запушвания в банята у дома. Буталото се счита за едно от важните икономически средства за отстраняване на утайката от калта. Без него е невъзможно да се справи с водата, която не попада в отвора за водопровод.

За да се елиминира запушването с бутало в банята е много по-трудно, отколкото да се отпуши кухненската мивка.