zapushena-shahtaКогато ямата е замърсена, тогава за нейния собственик това винаги е проблем. Разбира се, процесът на замърсяване и натрупване е неизбежен и всяка яма рано или късно се запушва. Има обаче начини за решаване на този проблем.

Има няколко вида изгребни ями и всеки от тях изисква специално внимание. За да почистите ямата от утайки и да не навредите на структурата, околната среда и здравето си, трябва да знаете точно какъв тип структура се обслужва.

Съществуват такива видове котли:

Една проста яма без дъно. Обикновено този дизайн представлява вкопана дупка, която впоследствие не е обработена по никакъв начин. Предимствата на такива ями включват ниска цена на подреждането и високата скорост на създаване. Недостатъците на дизайна са наличието на неприятна миризма, бързо запълване и лош ефект върху почвата.

Запечатана яма с дъно. Дъното на запечатаните ями е бетонирано, а стените са изолирани, предотвратявайки навлизането на вредни вещества в околната среда.

Септична яма. Това устройство събира и обработва всички отпадни води, които се появяват в къщите, в резултат на което пречистената вода се всмуква в земята, а твърдите фракции от отпадъците се отлагат на дъното, за да могат по-късно да бъдат изпомпвани с канализационна машина.

Всички тези видове ями могат да бъдат засилени и такъв проблем изисква много бърза реакция. Когато ямата е засипана, какво да направите трябва да бъде решен този проблем, в противен случай проблемите няма да отнемат много време. Има различни методи за почистване на яма: някои от тях са доста прости и могат да бъдат реализирани със собствените си ръце, докато други изискват специални устройства или вещества;

Най-популярните методи за почистване включват:

  • Ръчно почистване с кофа, вързана на въже;
  • Изпомпване с помпа;
  • Изпомпване на ямата с изпускателна машина;
  • Биологично третиране;
  • Химическо почистване;

Как да почистите ямата без дъно от тиня

Процесът на почистване в такива ями се осъществява от микроорганизми, които се намират в почвата. Проблемът е, че те не са в състояние да усвоят утайката, така че тя постепенно се натрупва, образувайки запушване и блокира работата на ямата. За да премахнете натрупванията, първо трябва да извадите всичко от ямата с кофа и въже, да изчистите утайките и след това да напълните дъното със слой чакъл, като по този начин опростите последващо почистване. Препоръчително е да използвате този метод само при почистване на малка яма.