otpushvane na toaletnaЗапушената тоалетна е много често срещан проблем на водопроводната инсталация, с която повечето хора трябва да се сблъскат. Ако това е първият ви път, не се притеснявайте. Следвайте тези стъпки, за да изчистите запушената тоалетна. Всичко, от което се нуждаете, е бутало и няколко минути.

Използвайте дясно бутало

Вярвате или не, съществуват различни видове плунжери за различни видове водопроводи. Най-простият тип е буталото, наричано също потопяемо бутало. То има куполообразна гумена чаша. Този тип е най-подходящ за мивки и вани, защото плоско дъно създава уплътнение относително равномерно при мивка или вана. След това има бутало, наричано също бутало на фланеца. Той има чаша, която е по-висока от чашата на плунжера на мивката и има ръкавно разширение (това е фланец) в долната част. Фланецът се поставя в отвора на тоалетната за добро уплътнение. Фланецът може също да бъде сгънат, така че буталото да може да се използва върху мивки и вани.

Как отпушим тоалетната

Уверете се, че има топла вода. Достатъчно вода за потапяне на главата на буталото е идеална, но трябва да имате поне достатъчно, за да покриете ръба на буталото (а не на фланеца).

Уверете се, че фланецът на буталото е напълно отстранен от чашата. Спуснете буталото в тоалетната под ъгъл, така че купата да се запълни с възможно най-много вода. Ако отидете право надолу, буталото улавя много въздух, който изстисква повече вода и намалява силата на изтласкване.

Поставете буталото на тоалетната, така че фланецът да е вътре в отвора и чашата да образува пълно уплътнение извън отвора.

Вземете дръжката на буталото в двете си ръце и натиснете надолу, след това я издърпайте назад, без да нарушавате уплътнението около клекалото. Повторете движението на сцеплението 5 или 6 пъти, след това издърпайте от дупката на клекалото. Целта е да се създадат бързо променливи сили на натиск и засмукване в канализационната система, което разхлабва запушването.

Повтаряйте поредица от движения, докато е необходимо – за да се отпуши тоалетната.

Изплакнете тоалетната. Ако се разрежда нормално, всичко е готово и можете да поставите капака обратно на резервоара. Ако нямате късмет и тоалетната все още е запушена и заплашва да прелива, отидете в резервоара и натиснете клапите над дупката, за да спрете потока вода от резервоара към улея на тоалетната чиния.

Съвет: Ако не можете да почистите и отпушите след няколко серии на използване на бутало, можете да  се обадите на специалистите от фирма Канал Груп, която отпушва канали, мивки, тоалетни и други, извършва ремонт и почистване на главни и второстепенни канали. Фирмата се гордее със своя квалифициран екип от професионалисти и с богатата техническа база с която разполага.