отпушване-на-канали-банер1Претоварването в тръбите на канализационната система не може да се нарече рядко явление, а проблемът с източването в селска къща или градски апартамент възниква неочаквано. В някои ситуации, използването на домакински химикали или бутало е просто безполезно, а водопроводчикът може да бъде много скъпа услуга и трябва да чакате дълго време. В тази ситуация можете да се опитате сами да се справите с проблема, ако използвате кабел за почистване на канализационните тръби.

Използването на този инструмент е много просто, така че обикновеният домашен майстор не трябва да има специални умения, за да се отърве от блокирането. За да направите правилния избор при покупка, трябва да се запознаете с всички видове на това устройство.

Описание на санитарния кабел и неговото предназначение

За почистване на тръбите на канализационната система се използват различни технически средства, включително проводник за почистване на канализационната система. Въпреки това, един от най-популярните санитарни кабели, наречени – гъвкава тел. Търсенето на такова устройство се дължи на ниската цена, лекотата на използване и едновременната ефективност.

С помощта на кабела, можете да решите проблема със старите задръствания от отломки и утайки. Използвайки кабел за почистване на водопроводни тръби и канали, можете да премахнете запушвания в щрангове, канали, тоалетни чинии и други видове санитарно оборудване.

Най-често в старите чугунени канализационни тръби се срещат запушвания, но с появата на модерно водопроводно оборудване проблемът не е напълно изчезнал. Запушването може да се случи в пластмасов дренаж, въпреки гладката вътрешна повърхност на стените на тръбата.

Причината за образуването на запушванията може да бъде парцал или пластмасова торбичка, хвърлена в тоалетната. Този вид запушване може да се почисти само механично с кабел за почистване на канализационните тръби.

Видове водопроводни кабели

Много е лесно да се използва санитарна четка за почистване на канализационните тръби. За да направите това, натиснете устройството в тръбата, докато се постави добре в улея. След това трябва да извършите въртеливи и възвратно-постъпателни движения на дръжката на кабела, опитвайки се да закачите запушаването с остър край. След това тръбата се освобождава на място или се изважда.

 В специализирани магазини, можете да си купите водопроводни кабели от няколко вида:

  •  Въжето е тънък лост, усукан от няколко жици.
  •  Пружинният кабел е направен под формата на куха пружина, усукана от жица.
  • Пружинен вал е гъвкаво ядро, върху което се навива спирала.
  •  Валът на лентата е направен във формата на лента с ширина от 1 до 4 см.
  • При изработката на всички видове водопроводни кабели е важно,  основните му работни елементи да са от здрава стомана.

Повечето модели гъвкави валове са стоманена пружина без да са в плетка. Има обаче устройства за почистване, спиралата на които имат гумирана обвивка. Използването на такъв проводник за почистване на тръби предотвратява механичните повреди по стените на тръбите чрез металните части на кабела.

Кабелът за пробиване на запушванията е с дължина не повече от 3 метра, така че се използват за битови цели. С този инструмент можете да почистите тоалетната, мивката и хоризонталната част на щранга до общ тръбопровод. Що се отнася до запушванията в дълбочините на канализационната система, в този случай няма смисъл да се използва кабелно въже. Инструментът може да не достигне до проблемната област или да не се справи с блокирането.

Пружинните кабели също са с малък размер, поради което са по-ефективни при почистване на канализацията вътре в апартамента и тръби, които преминават от санитарно оборудване към щрангове. Пружината за почистване на канализацията се счита за професионален инструмент, с който тя избутва или избутва куплунга за боклук. Мекотата и високата компресивност на редовната спирала правят употребата му неефективна.