отпушване-на-канали-в-софияОбикновено хората не си задават въпроси за нивото на канализацията. Но когато нивото на канализацията е по-високо от тоалетната чиния, мивката, ваната, пералнята и т.н. …могат да се очакват проблеми. Обикновено в нова сграда, независимо дали тя е селска къща във вилна зона, лятна къща или апартамент, винаги се проектира, като се вземе предвид терена и възможностите за свързване към съществуваща държавна инфраструктура или създаване на собствени системи, например пречиствателни съоръжения. В такива случаи нивото на канализацията първоначално е „регулируем параметър“. Въпросът – ами ако канализацията е по-висока? Обикновено възниква там, където се прави реконструкция на помещения и извършване на ремонтни дейности, които първоначално не са предвидени в проекта.

Доскоро най-често срещаният проблем с източване на канализацията се срещаше  в кафенета, ресторанти, барове, столове и други заведения, които възстановяват инфраструктура в новоотдадени помещения. И винаги проблемът с нивото на канализацията е изправен пред собствениците и наемателите на мазето. Понякога, дори и в нови апартаменти с така наречената безплатна планировка, се оказа, че канализацията трябва да се повиши до нивото на заустване в канализацията.

Днес необходимостта от принудително изтегляне на канализация към канализацията стана често срещана в целия крайградски жилищен сектор и сгради. И ние говорим не само за нови жилища, но и за „второстепенните“. Може да има много ситуации: Ако  решите да направите канализация във вашата селска къща, да направите „външна кухня”, да поставите душ, пералня или тоалетна в мазето на селската къща. Оказва се, че канализацията ще бъде по-висока от душа и тоалетната. И в такава ситуация гравитационният дренаж е невъзможен. Но решението всъщност е много просто. Толкова много, че да можете да планирате баня, душ, пералня или съдомиялна машина, кухня – абсолютно навсякъде в дома си, без дори да мислите за нивото на канализацията.

Най-ефикасното и лесно решение за източване на канализация е канализационна помпа. По правило канализационна помпа е приемателен резервоар, в който е монтиран поплавък (или мембрана), който дава команда за включване на двигателя при определено ниво на пълнене. Двигателят се включва, възниква смилане (ако говорим за фекални отпадни води) и „изхвърляне“ в канализацията.

Ако нивото на канализацията е по-високо от нивото на източване?

Принципът на работа на канализационната помпа е доста прост, но е изключително важно да изберете правилната канализационна помпа, спазвайте правилата за монтаж на самата помпа с входните и изходните тръби, а също така правилно и внимателно работете с помпата (както и всяко електрическо устройство).