Изборът на подходящия капан за мазнини винаги е индивидуален въпрос. Когато избирате, трябва да вземете предвид редица параметри, започвайки от целта на устройството и условията на неговата работа до набор от допълнителни функции. Едно обаче е сигурно – ако оборудването е подходящо за конкретната ситуация, тогава ефективността му ще бъде доста висока.

Методи за инсталиране

В зависимост от характеристиките на инсталацията, всички маслени капани попадат в две категории:

Външна, предназначена за монтаж извън сградата;

Домакинска, които се инсталират изключително в помещенията.

Има и комбинирани решения, които са подходящи за инсталиране при всякакви условия – но такива устройства практически не се срещат в продажба. Обхватът на стандартните модели обаче е толкова широк, че не е трудно да се избере най-добрият вариант за конкретни работни условия.

Независимо от типа, сепараторите за мазнини се инсталират директно в канализационната система, но конкретната точка на монтаж може да варира. Например домакинското оборудване може да се монтира директно под водопровод и в мазето. Понякога капани за мазнини се инсталират в отделна стая. Разбира се, когато инсталирате в сграда, трябва да вземете предвид размера на оборудването и колко удобно ще бъде обслужването му.

С външните разделители ситуацията е по-сложна. За производството на такива устройства се използват по-трайни материали, тъй като оборудването трябва да издържа на по-голямо натоварване и излагане на външни фактори. Капаните за улична грес трябва да бъдат монтирани под земята. Този процес е доста сложен – първо трябва да подготвите сайта, бетонираната зона и едва след това да монтирате разделителя. За такава работа е най-добре да привлечете специалисти.

За производството на телесна мазнина може да се използва един от трите материала:

  • Пластмаса;
  • Фибростъкло;
  • Неръждаема стомана.

Пластмасовите изделия се отличават преди всичко с добър външен вид и сравнително малка носеща способност. Мощността на такива модели не е много голяма, така че най-често те имат чисто битово предназначение и се инсталират вътре в сградата, а не отвън. Често пластмасовите устройства се допълват с различни устройства, които подобряват работата на системата или опростяват нейното управление.

От предимствата на пластмасовите сепаратори най-много се открояват:

  • Екологичност – пластмасата принадлежи към категорията материали, които не представляват заплаха за здравето на хората и околната среда;
  • Практичност, която се изразява във възможността за създаване както на стандартни модели, така и на продукти, направени по поръчка;
  • Простота на обслужване – устройството на мазноуловителя не се различава по сложност и не са необходими никакви инструменти;
  • Дълъг експлоатационен живот – стандартните пластмасови изделия могат да работят до 30 години.

Фибростъклото е материал, който включва фибростъкло и полимери, които изпълняват свързващи функции. Този материал е силно издръжлив, което дава възможност да се използват модели фибростъкло на капани за мазнини в сградата и извън нея.

Продуктите от фибростъкло имат редица характерни свойства, включително:

Висока устойчивост на всяка агресивна среда, което позволява на сепаратора лесно да оцелее при тежките климатични условия и въздействието на повечето вещества, преминаващи през него;

Висока механична якост, която не само позволява използването на капан за мазнини под слой от почвата, но и осигурява на устройството дълъг експлоатационен живот;

Лесна поддръжка.

И накрая, има и модели, изработени от неръждаема стомана. Този материал е доста издръжлив и надежден, което се отразява на разходите – металните капани за мазнини са по-скъпи от колегите от пластмаса и фибростъкло. На пазара можете да намерите по-евтини модели, изработени от поцинкована стомана, но техните характеристики са много по-ниски от тези от неръждаема стомана.

Сред предимствата на металните сепаратори, заслужава да се отбележи високата якост, благодарение на която е възможно да се инсталират такива продукти навсякъде. В допълнение, тези продукти имат добри хигиенни свойства и висока производителност, включително дълъг експлоатационен живот и отлична защита срещу корозия.

Следва продължение