zapushena-vanaКогато банята е запушена, не се отчайвайте. Необходимо е да се опитате да премахнете блокирането самостоятелно и само когато предприетите мерки не дават резултати, потърсете помощта на водопроводчик от Фирма Канал Груп .

Най-добрият начин да се предотврати появата на такъв проблем е провеждането на превантивни мерки, насочени към осигуряване на нормалното функциониране на дренажната система за дълъг период от време. Информацията как бързо и ефективно да премахнете запушването в банята със сигурност ще бъде полезна за собствениците на къщи и апартаменти.

Начини за премахване на блокажите в банята

Ако боравите внимателно с водопроводните уреди, тогава канализационната система ще функционира дълго време в добро състояние. Но рано или късно всички собственици на имоти се сблъскват с необходимостта да разрешат въпроса как да премахнат запушването в банята, тъй като събралите се косми, котешки и кучешки косми също  влизат в канализационната тръба, които са предпоставка за замърсяване. Тези косми се установяват върху вътрешната повърхност на стените на тръбата, което води до запушване.

За да предприемете незабавни действия за отстраняване на проблема:

Знаете как да използвате бутало;

Да имате представа какви битови химикали могат да почистят запушването на канализацията;

Да бъде в състояние да се използва водопроводен кабел.

Буталото. Когато банята се запуши, първото нещо, което можете да направите, е да използвате буталото, което е познато на много собственици. Този инструмент е проста конструкция, състояща се от гумена капачка и пластмасова (дървена) дръжка. Преди да използвате буталото, запушете отводнителния отвор със запушалка. Според професионалисти буталото е много ефективно за премахване на запушването, разположено в близост до канала. За да изстискате боклука, помпените движения трябва да се правят с този инструмент.

ВиК кабел. Това устройство е дълго 3 метра и може да се справи със сериозни блокажи. Когато се използва кабелът, те трябва да правят усукващи движения, за да не се повредят вътрешната повърхност на стените на тръбата. За да се справите с този прост водопроводен инструмент, трябва да имате умения за това, в противен случай той ще заседне на места, където тръбите променят посоката.

Тъй като в края на кабела има накрайник, той помага частично да се разруши блокирането, да се вземе и отстрани силни замърсители от тръбопровода.

Химически средства за отпушване

За да се предотврати запушването на водопровод, канализационните тръби трябва систематично да се предотвратяват. За тези цели са предназначени различни химикали. Замърсителите, събрани по стените на тръбите, могат да бъдат ефективно отстранени с препарати, специално проектирани за това. Те се продават под формата на гелове, течности и прахове.

Когато почиствате тръбите, трябва да се придържате към препоръките относно дозировката и продължителността на действието на химическия активен агент от запушвания в банята и банята. С тези средства трябва да се работи много внимателно, тъй като те са опасни за употреба. Когато продуктът се излива в канализацията, трябва да се вземат мерки за защита на очите, кожата и дихателните пътища.

Елиминирайте замърсяването и запушването

Използвайки хидродинамичния метод. Един от начините за почистване на канализационните тръби при запушване на баня е хидродинамичното им промиване под високо налягане. След такова въздействие събраните остатъци се измиват доста ефективно, докато херметичността на тръбите по шевовете и фугите не се нарушава. Използването на този метод за промиване на слабо достъпни зони е скъпо.

Термичен метод за премахване на блокажи. Има друг начин за премахване на запушване във вана под налягане. Тя ви позволява ефективно да се справяте с втвърдени мастни натрупвания, които най-често са причина за запушване на тръби в банята и в кухнята. Ако едновременно използвате химикали, които ще унищожат блокирането и ще унищожат бактериите, тогава ще се направи висококачествена дезинфекция на канализационния тръбопровод.

Превантивни мерки

За да се предотврати запушването в най-неочаквания момент, са необходими систематични серии от мерки, за да се поддържа вътрешната повърхност на тръбите чиста:

За да се предотврати образуването на маслен слой, системата трябва да се мие от време на време с гореща вода в продължение на 10 минути;

Ако в отводнителния отвор са монтирани защитни решетки, тогава боклукът, битовите отпадъци и остатъците от продукта няма да могат да влязат в канализационните тръби.