zapushen-kanalЗапушената канализационна система може да бъде разделена на следните категории:

  • – Просто блокиране, причинено от натрупването на хранителни отпадъци, сапун или мастни отлагания, коса и дребни предмети в сифони. Обикновено това запушване се елиминира чрез просто измиване на сифона, почистване с химикали или използване на бутало.
  • – Запушвания в ъглите и завоите на тръбите, образувани по време на преминаването на прекалено мръсна вода през канализацията: частици мръсотия започват да се прилепват към местата, където водният поток се обръща, образувайки плътни отлагания с течение на времето. Обикновено такива блокажи ефективно се елиминират с помощта на химикали и механично почистване с помощта на водопроводен кабел.
  • – Блокажи, образувани поради несъответствия на елементите на канализационната мрежа: наличието на пролуки между тръбите, неправилно монтирано гумено уплътнение и др. Най-ефективният начин да се отървете от такова запушване е да анализирате запушен участък от канализацията.
  • – Неправилният наклон на канализационните тръби може да причини пропадане в канализационната мрежа от вода и мръсотия, което не може да бъде отстранено с настъпващи отпадни води. С течение на времето тръбата се блокира от замърсяване и се получава запушване.
  • – Преливане на канализационната яма, септична яма, кладенец. Това е едно от най-трудните запушвания на канализация: прилепването на мръсотия и застояла вода вътре в тръбите затруднява изтичането на отпадни води, което води до запушване на всяка част от системата. Обикновено тези видове блокажи се практикуват от професионалисти.
  • – Деформация на тръбата с рязка температурна разлика и прекомерна износена система.

Две основни причини за блокирането на канализацията включват неправилна конструкция на системата и непрофесионалната работа. Втората причина е особено често срещана при високите сгради. Жителите не считат тръбопровода за своя собственост и затова си позволяват неправомерно използване. Това  е изпълнено със сериозни проблеми под формата на запушване на щранг.

В такива случаи помага професионално почистване на канализационния щранг, което връща загубената функционалност на системата. Можете да се обърнете към специалисти за помощ на жители на жилищни сгради, собственици на частни вили или двуетажни дачи и управители на големи предприятия. Във всички такива жилищни и промишлени сгради канализационните системи предполагат наличието на много водопроводни тела, свързани с тръби.

Етажите на канализационната магистрала са организирани именно с помощта на щранг. Това е широка тръба, през която отпадъчната вода се придвижва до изходните отвори, а след това до кладенците, ямите, централизираните системи. Запушването на щранга се счита за рядък, но сериозен проблем. Сложността на неговата резолюция е, че обикновено почистване със сода и оцет не е достатъчно. По правило примесите се причиняват от чужди предмети, влизащи в кухината на щранга. Само специалисти извършват безопасно отпушване на канализационния щранг, използвайки съответното оборудване.