navodneno-mazeЗа наематели и собственици на апартаменти на първи етаж това може да се окаже доста сериозен инцидент с изключително неприятни последици.

Понякога дори се случва жителите на първите етажи да отидат в мазето и специално да пробият дупки в канализационната тръба (обикновено чугун ø100 мм), за да избегнат наводняване на апартамента си с канализация от горните етажи в случай на блокиране.
Няма съмнение, можете да застраховате апартамента си по този начин, но само в този случай той със сигурност ще залее мазето на сградата с фекалии и постоянно ще смърди (до известна степен това ще се усети в апартаментите на приземните етажи).

Възможно ли е канализационната система на сутерена да работи без провал, когато мазето винаги е чисто и сухо, няма плъхове и неприятни миризми, няма аварийни блокажи и жителите на първите етажи не могат да се страхуват за жилището и имотите си?

Абсолютно да.

Ако тръбата, която излиза извън къщата в канализационния кладенец, работи (и тя почти винаги работи), тогава е напълно възможно да настроите системата.

Ако обаче тази тръба е повредена (например поради потъване на основата на сградата – като правило, това е повреда в средата с изместване на части от тръби един спрямо друг), тогава възстановяването на нормалната работа на канализацията на сутерена трябва да започне с пълната подмяна на този участък.

Но това рядко се случва, като правило, основната причина за аварийни блокажи в мазето е работата на системата, чието проектиране първоначално е имало степен на аварии.

Разбира се, няма да можете да избегнете напълно запушването дори с перфектно инсталирана канализация на сутерен, като често предмети, които са абсолютно неподходящи за това (найлонови торби, парцали, различни битови отпадъци и т.н.), попадат в тоалетната.

Но това почти никога не води до аварийно блокиране, тъй като канализацията се самопочиства.

Да предположим, че чужд предмет, като голям парцал, е попаднал в канализацията през тоалетната.

При вертикалната секция на вентилационната тръба вероятността от запушване в такива случаи е практически изключена, но щом парцалът попадне в хоризонталната секция на тръбопровода, той се набива и напълно покрива отвора на тръбата.

Въпреки това делът на твърдите човешки отпадъци в канализацията е по-малък от 1%, всичко останало е обикновена вода, която, запълвайки целия хоризонтален участък на тръбата, ще започне да се издига в канализационния щранг, което от своя страна ще доведе до рязко повишаване на налягането в системата и нашият парцал ще премине през тръбата като бутало и ще се озове в канализационния кладенец, събирайки всички останали външни боклуци по пътя си.

В този случай водата няма да се издигне над запушването, цялата тя ще изтича през отвори.

И твърдите отпадъци ще останат, ще се натрупат в тръбата и след като я напълнят, например само в метров участък, канализационната система няма да може да избута такова запушване, дори ако течовете бъдат отстранени дотогава.

Така че причината за редовното наводняване на мазета от канализацията със сигурност са отворените участъци на системата (дупките са пробити, тройниците се оставят отворени, тапите се отстраняват от ревизии и т.н.).

А честите аварийни блокажи (които жителите на първите етажи не обичат) се появяват само в случай на незначителни течове, които свободно отделят вода от системата, но в същото време лесно се блокират от фекалии.

Тъй като канализацията няма да може да избута значително задръстването от канализацията трябва да отидат някъде, единственият останал изход за тях е през тоалетни до апартаментите на приземните етажи.