отпушване-на-шахтиАварийната ситуация, изискваща аварийни работи по канализационните мрежи, се обяснява със запушването на канализацията в определен участък.

Авариен участък на канализационната система – интервалът на канализационната система, разположен между последния наводнен и първия сух кладенец или между сух кладенец и водопроводна арматура (тоалетна чиния, мивка, източване и др.).

Аварийна реакция по време на аварийни операции – възстановяване на капацитета на тръбопровода, необходим за облекчаване на наводняването на кладенец или водопровод.

Аварийната ситуация в една зона е първият симптом за върховно запушване на цялата канализация. Изключение е случаят с изхвърляне в канализацията на големи предмети (парцали, пластмасови бутилки и др.). Премахването на аварийна ситуация в отделен участък за аварийна експлоатация не гарантира функционирането на цялата канализационна система.

Аварийни работи: Запушени канализационни тръби

Аварията на канализацията се превръща в кулминацията на процеса на разработване на запушена канализационна тръба.

Ето защо, ако обърнете внимание на някои прояви на развитие на запушване и предприемете навременни мерки, може да се избегне сериозната спешност.

Първите признаци на запушване на канализационни тръби:

Шум в канализационните тръби;

Специфична миризма на сероводород.

При първите признаци на тези явления е необходимо да се извърши водопроводна почистваща работа като превантивна мярка. За водопроводите е по-добре да се свържете със специалисти.

Запушените тръби са основната причина за спешни случаи в канализационните мрежи.

С увеличаване на концентрацията на сероводород, миризмата става невидима, но токсичните й свойства се запазват.

Видове блокажи

Механично запушване на тръбата се получава, когато предмет влезе в канализационната мрежа, който е по-голям от стандартния размер.

Оперативно запушване на тръби се случва, когато с течение на времето се образуват отлагания по стените на канализационната тръба, които възпрепятстват нормалното движение на отпадните води.

Произведени от човека запушвания са блокажи, които възникват при нарушаване на целостта (разрушаването) или наклоните на тръбите.

Причини за запушване на тръбите

Механичното запушване на канализационните тръби е свързано с културата на потребителите на канализацията или с небрежното боравене.

Експлоатационните блокажи възникват или при неправилна експлоатация, или при липса на бюджет за планирани превантивни мерки за почистване на канализационни тръби.

Блокираните от човека тръби се свързват с нарушаване на строителната технология, аварии в комуникациите, разположени в непосредствена близост до канализационния тръбопровод или с влошаване на структурните елементи на канализационната система.

Авария в канализацията, причинена от механично запушване на тръба, се елиминира чрез отстраняване на чужди предмети от тръбопровода, което е причинило запушване.

По време на аварийните операции причината за запушването на тръбите не се елиминира, а се възстановява само пропускателната способност на канализацията, достатъчна за източване на отпадни води. Причината за такова блокиране трябва да бъде решена чрез одобряване на рутинния план за поддръжка на поддръжката на канализацията и нейното ясно изпълнение.

Дори ако е било възможно да се стартира канализационната мрежа след авария, причинена от антропогенно запушване, е необходимо да се диагностицира канализационната мрежа, за да се предотвратят други извънредни ситуации, изискващи аварийна работа.